Samspelet mellan språk och bild i olika medier

Den 27 september arrangerade Klarspråk i Västernorrland (KLIV) sitt årliga språkseminarium på Södra Berget. Årets tema var samspelet mellan språk och bild i olika medier. Ungefär 130 deltagare från olika myndigheter i vårt län hade samlats för att lyssna på presentationerna.

Myter och sanningar om läsning

Jana Holsanova från Lunds Universitet var på Södra berget för att slå hål på myter och bekräfta sanningar om läsning. Jana och hennes kollegor har studerat läsprocessen med hjälp av avancerad ögonrörelsemätning. Hon gick igenom olika lässtilar, exempelvis hur vi läser dagstidningar, information på webben och läroböcker.

En efter en avlivades myterna och resultatet av forskningen visar hur viktigt det är att text och grafik är välkomponerade. Jana uppmanade också de som producerar texter att bli bättre på att anpassa innehållet för att öka förståelsen hos sina läsare.

Film på webben för offentlig sektor

Fredrik Holm och Joel Fjällsby från Karlstadsföretaget Marilyn avslutade dagen med en uppskattad presentation om film på webben för offentlig sektor. De berättade hur myndigheter kan bli bättre beställare av webb-film. De visade exempel på hur man kan förklara olika processer med enkla pedagogiska filmer.

Fredrik Holm och Joel Fjällsby från Karlstadsföretaget Marilyn förbereder sig inför presentationen.

KLIV är ett regionalt nätverk för språkfrågor. Nätverket arbetar för att språket ska uppmärksammas i länet. KLIV har representanter från Bolagsverket, Statens tjänstepensionsverk (SPV), Centrala studiestödsnämnden (CSN), Polismyndigheten, Försäkringskassan, Kramfors kommun, Arbetsförmedlingen, Sundsvalls kommun, Mittuniversitetet och Länsstyrelsen.

Artikeln är skriven av Joakim Hedström

One Response to Samspelet mellan språk och bild i olika medier

  1. Alojamiento says:

    – Ett problem ar nar du som producent tror att alla kan bilder och grafik. Att det ar latt att tolka och att lasare inte behover vagledas och att vi inte behover informera med hjalp av en spraklig instruktion eller grafiska markorer som pilar och streck samt narhet mellan text och bild.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>